Litt om spill!

I fjor var det over 70 registrerte historisk spilloppsettinger i Norge. De aller fleste skjer i sommermånedene og det er flest oppsettinger i Trøndelag og på Vestlandet. Det som kjennetegner et historisk spill er at historien enten er basert på faktiske hendelser, eller satt i en historisk korrekt ramme slik at det faktisk kunne ha skjedd.

Historiske spill er ofte store produksjoner med mange aktører på scenen. Glade amatører fyller de fleste rollene, men ofte leies det inn profesjonelle aktører som fyller de bærende rollene. Spill er kostymedrama, men scenografien er ofte enkel; forestillingen spilles utendørs og naturen danner ramme om forestillingen. Ofte er det mye sang og musikk.

Det kjempes mye i spelet om Olav den Hellige på Stiklestad

Alle spills mor: «Spelet om Heilag Olav» – slaget på Stiklestad» trakk i år fantastiske 17.000 publikumere.  Andre store spill er f.eks «Elden» på Røros som i fjor gjennomførte 9 forestillinger for 10.000 mennesker.  Både i Elden og på Stiklestad handler det om krig og kamp. Ofte gir spill et bilde av slit, strev, uår, nød og død.

Sol av Isfolket spilles på Fagernes hver sommer

Dramatiseringen av Sandemos «Isfolket» – «Sol av Isfolket» kan du se på Fagernes hver sommer.

Spillet «Den Gode Hensigt» som settes opp i Svelvik i august 2011 er et lystspill basert på Svelviks historie fra 1811 da 100 soldater var stasjonert i byen for å vokte et kanonbatteri i forbindelse med Napoleonskrigen. Det kom imidlertid aldri til noen trefninger i Svelvigen. Soldatene i Svelvigen Sjø-Batteri hadde gode år, og særlig i sommermånedene, for da var de fleste mannfolka i Svelvigen på sjøen og dermed hadde soldatene Svelvigens kvinner for seg selv. «Den Gode Hensigt» tar oss med 200 år tilbake i tid, til en periode som ble starten på byens storhetstid som seilskuteby. Vi håper at humor vil plasserer «Den Gode Hensigt» på spill-karten som et litt anderledes spill.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s